Nyhet om Corona-novelltävling

Coronakrisen nådde Europa i mars, i april utlyste Multatuli Förlag en novelltävling som utmanade att tänka ut vilken dystopi krisen kunde leda till.  Vi fick in 17 bidrag, med 17 olika framtidsscenarion. Det centrala temat var odemokratisk styrning som inte upphör när sjukdomen har försvunnit. Många av bidragen handlade om förstärkning av orättvisa förhållanden, men det kom även fram en del positiva framtidstankar. Flera av deltagarna angav att det var skönt att kunna skriva om Corona medan man satt inne och socialt distanserade sig.

Multatuli Förlags redaktion har utnämnt ”Var inte rädd” av Anna-Maria Olsson som vinnande novell, en spännande berättelse som drivs av handling medan läsaren upptäcker otäcka samhällsförändringar på vägen. ”Var inte rädd” kommer att ges ut som e-novell i juli. Men många noveller hade bra potential och vi har gett alla författare återkoppling så att de kan utveckla sitt skrivande. Författarna till de bästa bidragen har blivit erbjudna att förbättra sina texter i samråd med Multatuli. I september hoppas vi att komma ut med en antologi med Corona-noveller.

Novelltävlingens vinnare Anna Maria Olsson arbetar med olika kulturprojekt i bl.a. Rosengårds Folkets hus. Tillsammans med Henrik Johansson gör hon podden Kultsekten och sammanställde antologin Hon ville inte släppa mina händer. Själv har hon bloggen Ge mig liv.

Boktrailer roman Spero Etiam

Nu är vår första boktrailer färdig, den är gjord av Tristan van Lint, en lovande estetgymnasiumstudent. Boktrailern kan ses på sociala medier (Instagram, facebook och LinkendIn), på youtube och såklart här på webbsidan. Se: Spero Etiam.

Novelltävling Coronadespoti

Vad hände under Corona? Multatuli’s novelltävling om hur det kunde bli efter krisen.

Sitter du inomhus pga. virusrisken? Skriv en dystopisk novell om Corona! Multatuli Förlag organiserar en skrivtävling, det bästa bidraget vinner en publicering som e-novell.

Under Coronapandemin ombeds alla som kan att stanna inomhus. Så är den svenska modellen. I andra länder finns strängare förbud och straff för den som bryter mot dem. Vi hoppas att regeringar ställer rimliga krav, men man kan undra om suget att visa handlingskraft gör att vissa går längre än nödvändigt. Det är ju möjligt att en regim utnyttjar pandemin för att ta ett hårdare grepp om befolkningen. Eller värre.

Tävlingen gäller att skriva fiktion som ansluter till vår verklighet. Utmaningen för din novell är att fundera ut vad som händer härnäst, vad har ändrats när vi kommer ut ur Corona igen? Får vi kanske aldrig gå ut längre? Eller finns det subtilare men väsentliga skillnader?  Och det viktigaste: hur finner din huvudkaraktär en väg att kämpa emot det? Försök att hitta på en spännande handling och skriv mer än hur det är när en regim härskar!

Tävlingsregler:

– Språket är svenska.

– Skicka in ditt bidrag innan 1 juni.

– Din text är en novell, vi fastställer ingen maximumlängd, men du bör  själv känna  när texten blir för lång för en novell.

– Din text är fiktion, i den mån verkliga personer eller befolkningsgrupper nämns får det inte vara kränkande eller nedsättande mot dem. Det är tillåtet att skriva om fantiserade händelser i existerande länder.

– Det uppskattas om din novell speglar vår värld så pass att läsaren kan tänka sig att det händer på riktigt.

– Juryn utgörs av Multatuli Förlags medarbetare.

– Det vinnande bidraget kommer att publiceras som e-novell hos Multatuli Förlag, under förutsättning  att författaren skriver under förlagsavtal med Multatuli Förlag.

– Om juryn anser att inget bidrag når upp till professionell nivå, publiceras det vinnande bidraget i stället på Multatuli Förlags webbsida. Om juryn anser att flera bidrag är lika bra, kan flera publiceras som e-novell.  Om nivån är mycket hög finns chansen att vi även gör en antologi av bidragen!

– Multatuli Förlag ger en återkoppling till alla som skickar in.

– Kriterier för bedömning är:

+ Uppbyggd spänning: blir vi nyfikna på hur det slutar?

+ Språk: skriv nyanserat, lämna information mellan raderna och undvik språkfel.

+ Implicerad samhällskritik: vilka tankar väcks om vårt eget samhälle eller vår värld?

+ Intern logik: även i en påhittad verklighet ska element stämma med varandra.

Tävlingen genomförs helt digitalt, inga fysiska möten kommer att ske.

Vår första utgivning

Äntligen har vi kommit ut med litteratur! Det som länge kändes som bara stora ord kan vi nu visa upp i texterna vi presenterar: det här tycker vi är vänsterprogressiv litteratur och värt att läsa. Vår första roman skildrar en desperat strid mot skeva förhållanden och konservatism i skolan. Vi har dessutom två e-noveller: en som låter oss känna hur krigstid börjar och en som skildrar verkligheten bakom internet­- de mest influensrika som skriver, vad skriver de inte?

Förutom en roman presenterar vi alltså början på en serie Kritiska Noveller, bokvärldens motsvarighet till singlar inom popmusiken, för relativt lite pengar kan man lära känna en författare. Ursprungsidén var att intressera pendlare för konceptet: köp en novell med innehåll för att läsa på väg till jobbet eller universitetet. Men nu när många sitter hemma kan det lika väl vara ett välkommet avbrott i vardagsbekymret.

Kanske några undrar varför vi kommer ut med inte fler än tre texter. Vi är kritiska själva, vi vill bara ge ut texter med vänsterprogressiva element. Dessutom är spänning, vårdat språk och läsvärdhet grundpelare för all litteratur. Så vi stimulerar författare att perfektionera sina texter. Vi tror att litteratur kan förändra världen, men det kräver mycket jobb för att utveckla idéer till spännande läsning. Det är några som sitter och filar på sina manus just nu. Därför har vi gott hopp att kunna presentera fler romaner och noveller till hösten.

Multatuli Förlag

Vi är igång!

Nu är vi Multatuli Förlag och börjar inom kort att ge ut vänsterprogressiv prosa. Vi har fått många positiva reaktioner, läsare som längtar förväntansfullt efter vår första utgivning. Det finns bredvid all fantasy och skräck så lite bredd i dagens litteratur. Ju mer liberalism, desto mindre att välja!

Vi har även sett enstaka reaktioner som vi inte fattar var de kommer ifrån. Någon påstod på ett socialt medium att vi skulle kräva plakatteater, att vi skulle rata litterära sätt och budskap mellan raderna. Varifrån kan sådana misstolkningar härstamma? Som vi skriver på vår manussida, våra böcker ska vara spännande och välskrivna. Några lovande författare sitter just nu och skriver om sitt manus efter vår återkoppling. Våra böcker har även vänsterelement. Är det ordet vänster som framkallar rädsla eller är det att vi vågar göra något annat än andra?

Vi fick även en väl genomtänkt reaktion, denna gång från en gymnasieelev (!), som skrev att många problem är ”symptom på ett samhällssystem som i grunden inte fungerar för att nå en värld där människor, djur och jorden existerar på ett meningsfullt och värdigt sätt. Detta system är i behov av en radikal förändring.” Tack! Får vi läsa detta mellan raderna av en roman?

Så enkel är saken: vi vill förändring och det vill vi läsa om, förändring är intressant att läsa om. Och förändringen ska vara framåt inte bakåt i tiden som höger vill. Därför: vänster-progressiv.

Multatuli Förlag

SKICKA ETT MEDDELANDE

Copyright ® 2019 Multatuli Förlag