Multatuli Förlag kommer till Umeå bokveckan med munskydd

Umeå bokveckan blir av: 15-21 mars. Eftersom vi har intrigtävlingen på gång ska vi närvara som “intrigdoktor”, 19+20 mars i det Gamla Bibliotekscaféet. Syftet är att kunna hjälpa alla som kämpar med sin romanintrig med tips. Såklart gör vi det på ett coronasäkert sätt. Samtidigt presenterar vi vår utgivning.

Det går till så här: ta med ett papper med din (roman)intrig + telefonnummer, som du lämnar i brevlådan på vårt bokbord. Vi läser det och ringer dig inom 15 minuter. Vi kan sitta ihop på lämpligt avstånd i kaféet, eller du kan vara hemma om du så vill.

Tips från intrigdoktorn är menade som ett stöd, under bokveckan kan vi inte ge omfattande återkoppling. Bidrag till tävlingen ska skickas till: manus(a)multatuli.se.

Vi hoppas att alla ni som bor i och omkring Umeå vågar komma och känna bok-känslan utan att behöva komma nära till andra personer.

Intrigtävling

Skriv en romanintrig om människor i förändring – vinn handledning för att fullborda din bok!

Kan du skriva en spännande berättelse och samtidigt inspirera på ett samhälleligt plan? Det är den stora utmaningen, men börja med ett gediget upplägg!

Multatuli Förlag har hittills inte givit ut mycket än. Det beror delvis på att vi vill begränsa oss till prosa som har förändringsinriktade idéer eller avsikter, men dessutom stimulerar vi författare att göra texten så bra som möjligt. Vi har kontakt med några manusinsändare som har fått återkoppling av oss och som jobbar vidare på sina texter. Några av dem kanske vi kommer att ge ut redan i år. Men vi söker också nya manus.

Varför utlyser vi en intrigtävling? När du har en idé för en roman börjar du kanske helst med första meningen och avvaktar vart berättelsen tar dig och det kan finnas ett värde i att skriva fritt ett tag. Vi som förläggare får in många manus och ett vanligt problem vi ser är att en hel del romaner gör läsaren besviken i avslutningen eftersom intrigen inte håller genom hela boken. Att göra stora ändringar i en fas då du redan trodde att texten var färdig, är en konst som inte många klarar av. Att ta emot kritik på intrignivå i en tidigare fas förekommer sådana problem. Utmaningen i tävlingen gäller inte bara att skriva en intrig, men även att motta vår återkoppling och använda den för att ändra och förbättra din romanidé.

Tävlingsregler: Intrig

 • skicka in ditt bidrag innan 31 mars 2021
 • skicka till: manus(at)multatuli.se
 • en intrig per deltagare
 • längd: mellan 1 och 3 sidor
 • språk: svenska
 • idén eller idéerna i intrigen ska vara dina egna
 • du ska ha ambitionen att utarbeta intrigen till en roman
 • även om du redan har skrivit halva boken, ska du bara skicka in intrigen
 • medlemmar av Multatuli Förlag ek.för. formar juryn

Vad ska intrigen innehålla? Det finns mycket skrivet om vad en bra intrig ska innehålla, vi nämner bara några väsentliga komponenter:

 • vad händer i romanen, skriv även hur handlingen avslutas,
 • beskriv kort de karaktärer som spelar en roll i intrigen,
 • din intrig ska visa varför boken blir spännande att läsa,
 • du får gärna få med nytänkande eller framåtsträvande element, men utelämna politiska åsikter som inte driver intrigen,
 • har du skrivit mindre än en sida, fråga dig själv om du har med allt som spelar roll och om det räcker för en roman,
 • överskrider intrigen tre sidor, fråga dig själv om du skriver ner detaljer som inte är viktiga för intrigen.

Vad händer sedan? Alla får återkoppling i form av ett eller flera tips. Multatuli väljer ut de tre intriger som vi tycker har mest potential, både som roman och med förändringsinriktat innehåll. Eventuellt kan juryn utse fler om det är svårt att välja. Författarna som skrivit dessa erbjuder vi handledning via internetsamtal och återkoppling via e-post. Hur många tillfällen beror på vad du behöver. Resulterar processen i ett bra manus hoppas vi att få ge ut det!

Varför Coronanoveller?

Varför ger ett vänsterprogressivt bokförlag ut Coronanoveller?

Ödesmarken: i kristid visar sig medelklassens trygghet vara en illusion

Var inte rädd: svenskt = visa inte starka känslor!

Vårt ord för motstånd: kvinnor från Asien inser hur de utnyttjats för västerländsk lust och sedan sjasas bort

I skuggan av en pandemi: att stå på regeringens sida, hur fel kan det visa sig vara …

Vi önskar att du vill läsa om allt detta!

Recensioner för Multatuli Förlag!

Recension SyreVisste du att det redan finns minst fyra recensioner om våra böcker på internet? Senast var det Tidningen Syre som skrev positivt om Från Corona till … – 7 noveller om vad som kunde ha hänt. När vi hittar recensioner lägger vi ut en länk på berörda boksida, ovanstående t.ex. hittar du om du klickar hit! Scrolla till längst! Om Gotthart kommer aldrig längre än till förskoleklass har vi lagt ut linkar till två recensioner, se multatuli.se/speroetiam/.

Vår nya bok: Från Corona till … – 7 noveller om vad som kunde ha hänt

Framsida FrånCoronaTill ...Corona utvecklades snabbt till en kris i världen som bemöttes med olika åtgärder. Det gick inte över så fort som vi hoppades. Tänk om det inte går över! Tänk att regeringar medvetet använder krisen för att underkuva befolkningen! Sju författare skriver utifrån farhågor om vad Corona kunde ha lett till. Det finns dystopier om en mörk framtid, hjältar som kämpar emot och andra som ser vad som händer men inte förmår att vara bättre än de är. Texterna innehåller spänning, skräck men även en del humor och lite hopp om att framtiden ska kunna bli ljusare.

I Från Corona till …– 7 noveller om vad som kunde ha hänt presenteras sju relativt nya författare med högst aktuella verk. Se: https://multatuli.se/francoronatill/

SKICKA ETT MEDDELANDE

Copyright ® 2019 Multatuli Förlag