Förhandsbeställ vår nästa bok: Äldreboendet Solrosen – en hemskt orolig saga

Den här hösten presenterar vi: Äldreboendet Solrosen – en hemskt orolig saga av Frida Turander, en uppskruvad och humoristisk skildring av dagens äldreomsorg.

Vi kommer att följa den utarbetade undersköterskan Lotta som inte vågar sjukskriva sig, äldreomsorgschefen Lovisa som ständigt försöker finna nya vikarier, kommunpampen Jonas som gömmer nedskärningar med förträfflig handlingskraft och många fler. Författaren är själv undersköterska som kämpar för bättre arbetsvillkor inom vårdsektorn. Boken kommer att presenteras på ett boksläpp i författarens eget Värmland och innan dess lägger vi ut smakprov och mycket mera information.

Om du är intresserad av att köpa boken kan du få 20 kr rabatt (=14%!) om du förhandsbeställer den innan 1 oktober här. Du kan även skicka ett intresse-mejl så håller vi dig informerad om boksläppet.

Vi presenterar vinnarna av vår intrigtävling:

Ann Engqvist, Frida Axelsson och Selma Larsson vinner handledning i att skriva sin bok.
(Selma, kan du höra av dig?!)

Vi har redan börjat prata om … men nej, vi kan och får inte avslöja något än!

(Obs: det är självklart, om du skickar in ett manus, så ska vi aldrig låta någon utomstående läsa något innan vi är överens!)

Rabatt 23 april 2021

Vi ger rabatt på världsbokdagen 23 april 2021. Men bara den dagen och bara när du beställer via vår webbsida eller på kop (a) multatuli.se!

25 % på en bok, 50 % om du beställer flera böcker eller noveller!

Kolla på våra böcker och beställ! Vi bekräftar priset via e-post.

Multatuli Förlag kommer till Umeå bokveckan med munskydd

Umeå bokveckan blir av: 15-21 mars. Eftersom vi har intrigtävlingen på gång ska vi närvara som “intrigdoktor”, 19+20 mars i det Gamla Bibliotekscaféet. Syftet är att kunna hjälpa alla som kämpar med sin romanintrig med tips. Såklart gör vi det på ett coronasäkert sätt. Samtidigt presenterar vi vår utgivning.

Det går till så här: ta med ett papper med din (roman)intrig + telefonnummer, som du lämnar i brevlådan på vårt bokbord. Vi läser det och ringer dig inom 15 minuter. Vi kan sitta ihop på lämpligt avstånd i kaféet, eller du kan vara hemma om du så vill.

Tips från intrigdoktorn är menade som ett stöd, under bokveckan kan vi inte ge omfattande återkoppling. Bidrag till tävlingen ska skickas till: manus(a)multatuli.se.

Vi hoppas att alla ni som bor i och omkring Umeå vågar komma och känna bok-känslan utan att behöva komma nära till andra personer.

Intrigtävling

Skriv en romanintrig om människor i förändring – vinn handledning för att fullborda din bok!

Kan du skriva en spännande berättelse och samtidigt inspirera på ett samhälleligt plan? Det är den stora utmaningen, men börja med ett gediget upplägg!

Multatuli Förlag har hittills inte givit ut mycket än. Det beror delvis på att vi vill begränsa oss till prosa som har förändringsinriktade idéer eller avsikter, men dessutom stimulerar vi författare att göra texten så bra som möjligt. Vi har kontakt med några manusinsändare som har fått återkoppling av oss och som jobbar vidare på sina texter. Några av dem kanske vi kommer att ge ut redan i år. Men vi söker också nya manus.

Varför utlyser vi en intrigtävling? När du har en idé för en roman börjar du kanske helst med första meningen och avvaktar vart berättelsen tar dig och det kan finnas ett värde i att skriva fritt ett tag. Vi som förläggare får in många manus och ett vanligt problem vi ser är att en hel del romaner gör läsaren besviken i avslutningen eftersom intrigen inte håller genom hela boken. Att göra stora ändringar i en fas då du redan trodde att texten var färdig, är en konst som inte många klarar av. Att ta emot kritik på intrignivå i en tidigare fas förekommer sådana problem. Utmaningen i tävlingen gäller inte bara att skriva en intrig, men även att motta vår återkoppling och använda den för att ändra och förbättra din romanidé.

Tävlingsregler: Intrig

 • skicka in ditt bidrag innan 31 mars 2021
 • skicka till: manus(at)multatuli.se
 • en intrig per deltagare
 • längd: mellan 1 och 3 sidor
 • språk: svenska
 • idén eller idéerna i intrigen ska vara dina egna
 • du ska ha ambitionen att utarbeta intrigen till en roman
 • även om du redan har skrivit halva boken, ska du bara skicka in intrigen
 • medlemmar av Multatuli Förlag ek.för. formar juryn

Vad ska intrigen innehålla? Det finns mycket skrivet om vad en bra intrig ska innehålla, vi nämner bara några väsentliga komponenter:

 • vad händer i romanen, skriv även hur handlingen avslutas,
 • beskriv kort de karaktärer som spelar en roll i intrigen,
 • din intrig ska visa varför boken blir spännande att läsa,
 • du får gärna få med nytänkande eller framåtsträvande element, men utelämna politiska åsikter som inte driver intrigen,
 • har du skrivit mindre än en sida, fråga dig själv om du har med allt som spelar roll och om det räcker för en roman,
 • överskrider intrigen tre sidor, fråga dig själv om du skriver ner detaljer som inte är viktiga för intrigen.

Vad händer sedan? Alla får återkoppling i form av ett eller flera tips. Multatuli väljer ut de tre intriger som vi tycker har mest potential, både som roman och med förändringsinriktat innehåll. Eventuellt kan juryn utse fler om det är svårt att välja. Författarna som skrivit dessa erbjuder vi handledning via internetsamtal och återkoppling via e-post. Hur många tillfällen beror på vad du behöver. Resulterar processen i ett bra manus hoppas vi att få ge ut det!

SKICKA ETT MEDDELANDE

Copyright ® 2019 Multatuli Förlag