Coronakrisen nådde Europa i mars, i april utlyste Multatuli Förlag en novelltävling som utmanade att tänka ut vilken dystopi krisen kunde leda till.  Vi fick in 17 bidrag, med 17 olika framtidsscenarion. Det centrala temat var odemokratisk styrning som inte upphör när sjukdomen har försvunnit. Många av bidragen handlade om förstärkning av orättvisa förhållanden, men det kom även fram en del positiva framtidstankar. Flera av deltagarna angav att det var skönt att kunna skriva om Corona medan man satt inne och socialt distanserade sig.

Multatuli Förlags redaktion har utnämnt ”Var inte rädd” av Anna-Maria Olsson som vinnande novell, en spännande berättelse som drivs av handling medan läsaren upptäcker otäcka samhällsförändringar på vägen. ”Var inte rädd” kommer att ges ut som e-novell i juli. Men många noveller hade bra potential och vi har gett alla författare återkoppling så att de kan utveckla sitt skrivande. Författarna till de bästa bidragen har blivit erbjudna att förbättra sina texter i samråd med Multatuli. I september hoppas vi att komma ut med en antologi med Corona-noveller.

Novelltävlingens vinnare Anna Maria Olsson arbetar med olika kulturprojekt i bl.a. Rosengårds Folkets hus. Tillsammans med Henrik Johansson gör hon podden Kultsekten och sammanställde antologin Hon ville inte släppa mina händer. Själv har hon bloggen Ge mig liv.

SKICKA ETT MEDDELANDE

Copyright ® 2019 Multatuli Förlag